Foarte multe persoane confunda acesti trei termeni, insa acestia au semnificatii diferite. Produsele au un logo ce marcheaza tipul de produs, insa acesta nu ofera o explicatie. Nici autoritatile nu depun efort pentru a educa si informa publicul. Asa ca in acest articol vei afla care este diferenta intre ambalajele biodegradabile, reciclabile si compostabile.
Ce este un ambalaj biodegradabil
Un ambalaj care este realizat din materiale biodegradabile va fi descompus de catre bacterii ciuperci sau de alte procese biologice, revenind in natura. Deci este vorba despre procesul prin care natura va descompune un produs. Ca acesta sa fie considerat biodegradabil trebuie sa se descompuna in elemente naturale intr-un timp relativ scurt, de obicei de un an, desi sunt si produse ce se descompun si in cateva saptamani sau luni. Totusi, aceasta descompunere are nevoie de un mediu propice, cantitatea potrivita de oxigen, lumina si bacterii. Biodegradarea contribuie la reducerea deseurilor produse, a poluarii si astfel ajutam planeta sa fie mai curata si mai verde. Fata de materialele plastice, exista anumite ambalaje biodegradabile din plastic ce se descompun. Ambalajele biodegradabile sunt concepute pentru a se descompune in depozitele de deseuri.
Ce este un ambalaj compostabil
Modul in care sunt similare aceste produse biodegradabile si compostabile este faptul ca se reintorc la natura, in siguranta. Insa produsele compostabile au avantajul de a oferi pamantului nutrienti esentiali, materialele organice creand ingrasaminte benefice solului. Deci din acest proces nimic nu va fi irosit. Insa, spre deosebire de materialele biodegradabile ce se descompun in mod natural, in timp, cele compostabile au nevoie de instalatii de compostare industriale si au cerinte specifice de compostare, factori de mediu, drenaj si altii.
Ce este un ambalaj reciclabil
Ambalajul reciclabil il deosebim de restul prin logoul cu cele trei sageti, formand o bucla continua. Cele trei sageti reprezinta trei pasi prin care ambalajul trece. Primul pas este colectarea si procesarea acestuia. In acest proces ambalajele sunt sortate si curatate, apoi sunt procesate in materiale ce pot fi refolosite. Al doilea pas reprezinta procesul de fabricatie, in care se utilizeaza materialul ce a fost reciclat. Spre exemplu sticla si metalul pot fi reciclate pentru totdeauna fara a-si pierde calitatile, insa cand vine vorba de plastic, proprietatile acestuia sunt deteriorate de fiecare data cand este reciclat. De aceea, plasticul reciclat are in compozitie si plastic proaspat produs in procesul de fabricatie.
Alege ambalaje biodegradabile atat pentru beneficiile ce le aduc pentru afacerea ta, dar si pentru protejarea naturii.