Desigur ca un consumator nu ofera prea multa atentie ambalajelor de unica folosinta a unor produse. Asta pana cand nu isi dau seama ca din cauza acestora experienta lor culinara nu este una tocmai satisfacatoare.
Este sau nu este ambalarea atat de necesara?
Ambalajele de unica folosinta, fie ele din carton sau alte materiale eco friendly, permit la ora actuala ca unele restaurante sau prestatori de servicii din HoReCa sa isi extinda activitatea. Adica sa livreze la domiciliu sau sa fie prezenti la festivaluri street food. Asta pentru ca inlocuiesc clasica varianta de servire, pe platou sau farfurie.
Mai mult decat atat, aceste produse s-au tot diversificat de-a lungul timpului, in sensul in care avem diverse caserole, tavite, recipiente fel de fel. Sa ambalati mancarea ce urmeaza sa fie livrata nu se rezuma doar la o folie si punga in care produsul va fi pus. Aveti nevoie de metode prin care sa preveniti contaminarea, sa protejati cat mai bine mancarea, astfel incat aceasta sa ajunga la destinatie in conditii optime.
Necesitatea ambalajelor, de la partea practica la estetica si de promovare
Ceea ce nu demult era o mica parte din modul in care un restaurant se pregatea sa ofere un preparat publicului acum are un rol multiplu. Asadar, ambalarea este necesara din diverse motive: inchide si protejeaza preparatele, ajuta la depozitarea corecta a diverselor tipuri de mancaruri, dar si la livrarea acestora.
Imaginati-va prin cate maini trece un produs pana cand ajunge in varianta finala, catre client. Imaginati-va doar ce traseu are pana cand ajunge sa fie servita. Expusa la mediul ambiant ar putea sa ii schimbe culoarea sau chiar si mirosul, daca nu chiar si aspectul. Ambalarea este deci necesara.
In egala masura in impachetarea cu ambalaje de unica folosinta, vorbim aici si despre un instrument de marketing extrem de important. Fie ca vorbim de culoare sau de imagine, de mesaje imprimate pe cutii, aceste detalii sunt menite sa atraga atentia. Daca ne gandim bine, oamenii au doar cateva secunde sa faca o alegere din sutele altele pe care le au la indemana. Cu un ambalaj bine ales sansele sunt mai mari de a atrage atentia publicului.
Ambalarea exista de cand lumea si pamantul
Daca ne orientam dupa datele celor care au investigat domeniul, se pare ca prima atestare despre ambalarea cu hartie dateaza din 1035. Pe vremea cand un calator din Persia a notat ca in Cairo la vanzarea de fructe si legume a avut parte si de invelirea acestora in hartie.
Din motive economice sau din preferintele personale au existat alegeri precum pungile din plastic pentru multa vreme. Acum insa pe fondul legii existente si cu un tot mai pronuntat interes de a fi sustenabili si de a avea grija si de mediul inconjurator sunt alese ambalajele din carton, hartie sau alte materiale usor degradabile.
Poate ca ati subestimat multa vreme ambalajele de unica folosinta, dar tocmai diferentele mici au mare impact si iata ca acestea pot fi chiar acele elemente care fac distinctia intre voi si competitia voastra.