Cunoastem fapul ca unul dintre cei mai mari inamici ai planetei este poluarea. Un factor foarte nociv pe urma caruia sufera atat natura cat si populatia. Tocmai de aceea este necesar sa gasim alternative si solutii in permanenta pentru a salva atat planeta cat si sanatatea noastra.
In ultima perioada, tot mai multe produse au inscriptionate pe ambalaj denumirea de “organic”, “eco” sau “bio”. Totusi, multe persoane fac confuzie intre aceste cuvinte. Descoperim impreuna ce inseamna fiecare.
Ecologic (eco)
Atunci cand un produs are aceasta eticheta, vom sti ca a fost produs conform normelor europene, fara organisme ce au fost modificate genetic, ce nu contin pesticide sau anumiti fertilizatori chimici. Practic, pentru productia acestor produse este necesar sa se utilizeze resursele naturale ale pamantului fara ca acesta sa fie poluat. Asta inseamna ca acel produs este prietenos cu natura dar si cu organismul nostru. Aceasta eticheta este o garantie a faptul ca produsul respectiv nu are impact negativ asupra mediului inconjurator.
Organic
“Organic” inseamna ca in fabricarea respectivului produs nu au fost utilizati fertilizatori chimici sau pesticide, drept urmare este un produs care contine cel putin 95% ingrediente naturale.
Aceasta eticheta de “organic” va fi pusa doar pe astfel de produse care provin dintr-o agricultura organica. Indulcitorii sau colorantii artificiali sunt interzisi pentru astfel de produse.
Biodegradabil
Cuvantul “biodegradabil” inseamna ca anumite bacterii, ciuperci si enzime descompun un produs in bucati fara ca acestea sa afecteze mediul sub nici o forma.
Chiar daca si plasticul se descompune, acesta o face in aproximativ 500 de ani, iar in acest timp degajeaza substante toxice care lasa si resturi in sol.
Produsele biodegradabile se obtin de regula din plante precum trestia de zahar, cartofi sau porumb, iar fiecare produs are propriul sau timp de descompunere.
O punga biodegradabila se poate descompune in 12 luni, un ziar in 6 luni, un mar in 2 luni si asa mai departe.
La momentul actual utilizarea ambalajelor biodegradabile este foarte benefica atat mediului inconjurator cat si pentru populatie. Astfel ca tot mai multe persoane care doresc sa protejeze mediul opteaza pentru acest tip de ambalaje, care sunt de altfel si foarte frumoase, au un aspect mai placut si diferit.