Masura este una binevenita, in conditiile in care ajuta natura si este pana la urma o maniera prin care putem contribui - cat de putin - la salvarea planetei.
Chiar daca enorma cantitate de plastic sufoca planeta si dauneaza faunei si florei nu va putea fi diminuata doar cu atat, masurile de genul vin sa schimbe radical anumite tendinte. Asadar, daca mai era nevoie, iata si care sunt dezavantajele ambalajelor din plastic, alte puncte de convingere pentru publicul larg:
# Reciclarea este dificila
Studiile efectuate in acest domeniu privind impactul plasticului asupra mediului inconjurator arata cat de dificil este plasticul. La propriu si la figurat. Pentru ca orice tip de ambalaj de acest fel nu se descompune si necesita masuri suplimentare pentru a fi compactat, refolosit. Refolosirea unui ambalaj din plastic nu este neaparat indicata, din motive ce tin de rigorile de igiena si sanatate, insa materia prima in sine poate fi refolosita pentru a produce ambalaje similare. Dar si aici sunt costuri implicate (de colectare, manipulare, compactare etc.) care, in comparatie cu alte tipuri de materiale, fac ca plasticul sa fie in total dezavantaj.
# Polueaza
Indiscutabil, unul din marile dezavantaje ale acestor produse se refera la gradul lor de poluare. Cateva imagini cu flora si fauna afectate de materiale plastice sunt de ajuns incat sa fim convinsi ca trebuie sa luam masuri. Desi unii producatori sunt inventivi si au propus tot felul de solutii - implicit producerea incaltamintei din plastic - avem tone de materiale care ajung in natura si polueaza. Cat de trist este sa descoperim resturi de plastic in stomacul animalelor marine si nu numai?
# Sub efect termic pot elimina substante neprietenoase cu starea noastra de bine
Pot contine ftalati, bisfenol A, ceea ce de regula intalnim la produsele din material plastic. Cu atat mai mult astfel de compusi chimici pot fi eliberati si transferati cu usurinta la produsele ambalate astfel, daca exista si un factor termic - de exemplu incalziti mancarea intr-un recipient din plastic.
# Probleme de imagine
Asocierea unui brand cu nepasarea, cu faptul ca nu sunt luate in calcul toate implicatiile materiilor prime si a produselor folosite va fi taxata dur. Asa cum la multinationale si la lanturi de magazine se adapteaza meniurile si servirea in functie de cultura locala, similar este si cu folosirea plasticului sau a altor materiale. Este deja arhicunoscut faptul ca plasticul
Care sunt alternativele?
Din momentul in care plasticul a fost aratat cu degetul ca fiind factorul poluant numarul unu, am stiut cu totii ca trebuie sa ne orientam spre alte variante. Iar la Snick Ambalaje le veti gasi. Vorbim despre ambalaje de unica folosinta, biodegradabile, realizate din PLA, carton sau hartie, de cele din trestie de zahar sau din aluminiu, palmier sau lemn. Indiferent ca vorbim despre tacamurile de unica folosinta sau despre pungi, ati gasit furnizorul perfect, de care aveati nevoie.